Baltymai - tik auginantiems raumenis?

Baltymai - tik auginantiems raumenis?

Baltymai tik auginantiems raumenis? Ar tikrai? Aukšto intensyvumo fiziniai krūviai, sportinės varžybos keičia organizmo homeostazę ir sąlygoja patologinius sindromus. Svarbių audinių (nervinio, raumeninio) fiziologinei funkcijai poveikį daro ilgai trunkantys, aukšto intensyvumo fiziniai krūviai,
galintys viršyti organizmo funkcines galias (Huang et al., 2013). Išrūgų baltymas mažina fiziologinius biožymenis (aspartato aminotransferazę, alanino aminotransferazę, laktato dehidrogenazę, kreatinkinazę), atsirandančius kraujyje intensyvaus aerobinio krūvio metu bei padidina krūvio atlikimo galimybes (Chen et al., 2014). Buvo įrodyta, kad išrūgų proteinas veikia kaip fiziologinis saugiklis ir didina organizmo funkcinį pajėgumą atliekant įvairaus intensyvumo ir trukmės aerobinio tipo fizinius krūvius (Huang et al., 2017). Maratonai pastaruoju metu tapo labai populiaria fizinio
aktyvumo forma, kadangi suvokiamas teigiamas aerobinių ir ištvermės krūvių poveikis žmonių sveikatos gerinimui bei optimalios organizmo fiziologinės būklės palaikymui. Padidėjo dalyvaujančių skaičius 10 km, 21 km distancijose, nes fiziologiniai tokių distancijų poreikiai yra mažesni nei ultra maratono (Lippi et al., 2015). Būtent aukščiausios kokybės baltymų papildai (tokie kaip koncentruotų MPC ir WHEY baltymų mišiniai) gali būti optimalus maistinis papildas atliekant aerobinio pobūdžio pratimus (Huang et al., 2017).

Pieno baltymų koncentratas (angl. milk protein concentrate (MPC)). Nereikia išsigąsti žodžio „pienas“, o tuo labiau „laktozė“. Tuoj paaiškinsime
kodėl. Šios rūšies baltymas ypač tinka kompleksiniam raumenų atsistatymui, nes yra įsisavinamas palaipsniui, t.y. iki 30 proc. lėčiau lyginant su kitais baltymais. Pieno baltymų koncentratas (MPC) pasižymi didesne baltymų koncentracija (85 g baltymų/100 g), lyginat su pieno išrūgų baltymais.
MPC pagrindinis baltymas yra kazeinas ir išrūgų baltymai. Kazeino baltymą sudaro svarbios žmogaus organizmui amino rūgštys, tokios kaip histidinas, metioninas, fenilalaninas ir valinas. MPC baltymų komplekse pieno baltymai sudaro iki 85 %, o laktozė tik 4 %. MPC koncentrate taip pat gausu kalcio, magnio, fosforo ir kitų mikroelementų (Agarwal et al., 2015).

Pieno išrugų baltymų koncentratas (80 g baltymų/100 g) (angl. WHEY) sudaryti iš šakotųjų grandinių amino rūgščių – leucino, izoleucino ir valino (Hall et al., 2003). Itin didelė leucino koncentracija, esanti pieno išrūgose, stimuliuoja raumenų sinezę ir mTOR signalinę aktyvaciją (Appuhamy et al., 2012). Išrūgų baltymai didina serotonino aktyvumą, energijos lygį, sumažina streso faktorius, taip pat organizmo riebalinę masę ir skatina raumeninės kūno masės didėjimą, taip pat suaktyvina organizmo metabolizmą, didina ištvermę, gerina atsistatymo procesus (McClement, 2010). Kompleksiniam efektui, užtikrinančiam maksimaliai įmanomą atsistatymą po krūvio, rekomenduojama vartoti baltymų ir amino rūgščių kompleksą. Specialiai ištvermės sportui sukurtame koncentruotų baltymų komplekse (NOBL MPC85+ WHEY80) proporcingai subalansuota aukščiausios kokybės baltymai, kurių poveikis yra suminis ir užtikrinatis pilnavertę baltymų ir amino rūgščių dozę. Kazeinas užtikrina pastovų ir lėtą amino rūgščių išsiskyrimą į kraujotaką, trunkantį net iki 2 val., o šis procesas sąlygoja geresnį azoto išsilaikymą bei jo panaudojimą organizme. Pieno išrūgų baltymai yra nepakeičiamųjų amino rūgščių šaltinis ir optimaliai atitinka sportuojančių ir fiziškai aktyvių žmonių mitybos poreikius.

Agarwal, S., Beausire, R. L., Patel, S., & Patel, H. (2015). Innovative uses of milk protein concentrates in product development. Journal of food science, 80(S1).
Appuhamy, J. R. N., Knoebel, N. A., Nayananjalie, W. D., Escobar, J., & Hanigan, M. D. (2012). Isoleucine and Leucine Independently Regulate mTOR Signaling and Protein Synthesis in MAC-T Cells and Bovine
Mammary Tissue Slices, 2. The Journal of nutrition, 142(3), 484-491.
Huang, C. C., Huang, W. C., Yang, S. C., Chan, C. C., & Lin, W. T. (2013). Ganoderma tsugae hepatoprotection against exhaustive exercise-induced liver injury in rats. Molecules, 18(2), 1741-1754
Chen, W. C., Huang, W. C., Chiu, C. C., Chang, Y. K., & Huang, C. C. (2014). Whey protein improves exercise performance and biochemical profiles in trained mice. Medicine and science in sports and exercise, 46(8), 1517.
Lippi, G., Salvagno, G. L., Danese, E., Tarperi, C., La Torre, A., Guidi, G. C., & Schena, F. (2015). The baseline serum value of α-amylase is a significant predictor of distance running performance. Clinical
Chemistry and Laboratory Medicine (CCLM), 53(3), 469-476. Huang, W. C., Chang, Y. C., Chen, Y. M., Hsu, Y. J., Huang, C. C., Kan, N. W., & Chen, S. S. (2017).
Whey protein improves marathon-induced injury and exercise performance in elite track runners. International journal of medical sciences, 14(7), 648Hall, W. L., Millward, D. J., Long, S. J., & Morgan, L. M. (2003). Casein and whey exert different effects on plasma amino acid profiles, gastrointestinal hormone secretion and appetite. British Journal of Nutrition, 89(2), 239-248.
McClements, D. J. (2010). Design of nano‐laminated coatings to control bioavailability of lipophilic food components. Journal of Food Science, 75(1).

Dalintis:
Rašyti komentarą
Rašyk
Skambink